Megélhetés 2015

A reformok működnek?

Milyen reformok kerültek bevezetésre?

2015. november 11. - Megélhetés 2015

huge_102_514201.JPG

A reformok működnek!- tudatják velünk az óriás plakátok. Csak azt nem tudjuk, hogy minden reformot bevezettek-e már, vagy lesz még ennél rosszabb is…

Emelkedett a minimálbér!- mondja a mosolygós nyugdíjas a képeken. Arról viszont nem szól, hogy ez a minimálbér 20%-kal kevesebb, mint a létminimum. Az adatok elkeserítőek. A KSH ugyan befejezte a létminimumra vonatkozó statisztikai adatok készítését, követve a népi bölcsességet, miszerint amiről nem tudunk, az nem fáj.

Az OECD legfrissebb jelentése szerint viszont Magyarország a negyedik a szegénységi rangsorban a kontinensen. A MTA felmérése szerint a magyar háztartások 37%-a szegénységben él.

A dolgozói szegénység országos problémáira, különös tekintettel a válságban lévő szociális, egészségügyi és közművelődési ágazatra, a pedagógusok kiszolgáltatott helyzetére, a megélhetés mindennapi gondjaira mutat rá az MSZP megelhetes2015.blog.hu.

 

A szociális szféra átlagbére nem éri el a 100 ezer forintot. A legmegrázóbb pedig  a közművelődési alkalmazottak helyzete, ezen a területen több mint 10 éve nem volt béremelés, és az átlagbér nettó 80 ezer forint körül van. Ez lényegében azt jelenti, hogy egy egyedülálló, más jövedelemmel nem rendelkező szociális munkás, egészségügyi dolgozó a lakásának rezsijén és étkezésén kívül más kiadást (ruha, utazás) már nem engedhet meg magának.

A túl alacsony bérek miatt a motiváltabb munkaerő jelentős része inkább elmegy az országból, a szociális szférában dolgozók, az egészségügyi alkalmazottak, a fegyveres testületek pedig lemondanak egy minőségi életről, hogy életeket menthessenek.

Az egészségügyben beígért csodafegyver-az életpálya modell-a feledés homályába került, marad a tarthatatlan pótlékos rendszer, a júliusra tervezett béremelésre pedig már ígéret sincs.

Szintén elmaradt a szeptemberi béremelés a tanárok, tanítók, óvodapedagógusok számára. A korábban ígért, további emelések törvényi háttere megszűnt, mivel a számítási képletből kivették a minimálbért, így a minimálbér emelése már nem jelent automatikus pedagógus béremelést. Emiatt a 2015 januárra várt emelkedés már elmaradt, ami 3,44%, tehát nagyságrendileg átlag havi 10 ezer forint körüli összeg lett volna. 

A köztisztviselői és kormánytisztviselői illetményalap továbbra is a 2008. évi szinten marad. A közalkalmazotti bértábla sem változik 2008 óta. Javulást csak a legalacsonyabb jövedelműek esetén jelenthet a minimálbér emelkedése. (A minimálbér 105 ezer forint, a garantált bérminimum összege 122 ezer forint 2015-ben.)

Nem véletlenül került sor a tavaszi munkavállalói tüntetésekre. Ennyi pénzből nem lehet megélni, gyereket nevelni, főleg nem félretenni…